Gnissla tänder eller pressa käkarna
Om du märker att dina tänder har fått vassare kanter eller att du ser små sprickor i tänderna kan det vara ett tecken på att du gnissla tänder. Ibland vet man inte ens om att man gnisslar tänder eller pressar käkarna mot varandra men en tandläkare brukar se direkt om tandytan är påverkad. Hur dina käkar fungerar kan också påverka bettet.
I nedan fall kan du behöva en bettskena:
- Om du ofta får besvär av huvudvärk.
- Om du känner dig spänd i nacken och känner att kinderna kan ömma. Värken kan då komma från käken genom att du har spända käkar så att nerverna omkring påverkas.
- Om du gnisslar tänder.
- Om du märker att du biter ihop och pressar hårt under natten när du sover. Det kan vara vanligt vid stress.
- Om du känner dig trött i käkarna när du vaknar.
- Har ont i ansiktet och tinningen.
- Om du har ont när du gapar eller tuggar.
Boka tid för konsultation
Om du har misstanke om tandgnissling bör du boka en undersökning. Det brukar oftast räcka med en vanlig basundersökning eftersom tandläkaren snabbt brukar se om du har något slitage.
Du kan enkelt via Tandläkare.se boka konsultation genom att söka på ditt område och bocka i vilken typ av besökstid du önskar. Då visas lediga besökstider i ditt område som du kan boka.
Vill du gå till en specifik klinik kan du skriva in namnet på tandkliniken och om de är anslutna till oss kommer du till en kliniksida med bokningsbara tider.
Många tandkliniker erbjuder också sista minuten-tider som du kan boka och som dessutom brukar vara till reducerat pris. Du kan också boka tid till en tandhygienist som kan se om du har problem med tandpressning och tandgnissling och därmed se om du är i behov av behandling.
Du kan boka tid till tandhygienist via oss genom söka på ditt område och välja tid hos tandhygienist.
Så här fungerar en bettskena
En tandläkare gör ett avtryck av dina tänder till att börja med. Avtrycket kan göras med hjälp av en speciell massa som man biter i och som sen används som mall vid framtagningen av bettskenan.
Numera är det vanligare att man använder en kamera med 3d-teknik för att göra avtrycket. Då för tandläkaren runt en kamera längs din tandrad som med hjälp av 3d-teknik kan visa avtrycket på en skärm i 3d-format.
Därefter skickas mallen för tillverkning som brukar ta upp till tre veckor.
Du får sen välja vilken typ av bettskena du föredrar. Det finns två olika varianter, båda är tillverkade i akrylat som är en typ av hårdplast.
Den ena är av hårdare plast och så finns det en mjuk bettskena. Det kan vara lite knepigt att veta vilken som passar just dig men en mjukare är lättare att vänja sig vid men den har en lite kortare hållbarhet.
Båda fungerar precis lika bra. Rådfråga din tandläkare om du är osäker så hjälper de dig med information utifrån varifrån problemet sitter.
Så här fungerar det att skaffa en bettskena hos din tandläkare:
- Undersökning görs för att se vilka delar i munnen som är drabbade av slitaget.
- Därefter görs ett avtryck för att se exakt hur ditt bett ser ut och som blir som ett skelett för tillverkningen av din bettskena.
- Sen skickas avtrycket för tillverkning
- Efter cirka tre veckor får du din bettskena
- Då kontaktar tandläkaren dig och du får komma på ett tandläkarbesök för att prova och justera din bettskena. Oftast brukar tandläkaren behöva slipa ner och forma bettskenan ytterligare så att skenan inte klämmer och ger skavsår.
Användningsinstruktioner
Bettskenan ska sedan användas under nattetid som gör att när du biter ihop blir trycket avsevärt mindre som göra att musklerna och käken inte blir lika påverkat och ytan på tänderna får ett skydd mot slitage.
Skötselråd
Hur rengör man sin bettskena?
- På morgonen tar du ut bettskenan och sköljer den i ljummet vatten med flytande tvål eller diskmedel.
- Efter några veckor kan det fastna mineraler, liknande tandsten och då kan du lägga den i ett glas med vatten och ättika i lika delar, som då löser upp beläggningen. Du kan använda en tandborste också om det inte lossnar helt.
- Desinfektera inte bettskenan genom att koka den för det skadar den och använd inte tandkräm eftersom tandkräm har en slipande effekt.
- Det kan vara bra att tänka på att inte lägga den synlig för barn eller ännu viktigare om du har husdjur. Bettskenan är nämligen lockande att bita på eftersom de också känner din lukt på den.
- När skenan inte används ska den förvaras i vatten för att förhindra att plasten i skenan förändras.
Bettskena pris
Vad kostar en bettskena? Här visar vi prisexempel på bettskenor:
- Köper du en bettskena på apoteket kostar den mellan 200-400 kronor.
- Hos tandläkare kostar en bettskena från 2000 kronor upp till 4000 kronor per skena, beroende på konstruktionen och material. Du behöver oftast bara en skena, oftast i överkäken. Men ibland kan du behöva en till underkäken.
Köp din bettskena online eller på apotek
Du kan köpa bettskenor online eller på apotek som du själv kokar i vatten och gör ett avtryck av dina tänder för att forma den efter dina tänder.
Men dessa brukar inte täcka alla tänder vilket gör att de inte är lika effektiva.
Tandläkare brukar därför rekommendera att göra bettskena hos din tandläkare. Men rådfråga gärna nästa gång du söker tandvård.
Bettskena bäst i test
Vi har utsett tre bettskenor på marknaden som vi kan rekommendera för att undvika tandgnissling.